De geschiedenis van tennis

Jeu de Paumejeu de paume

Het Jeu de Paume, een balspel dat in de 11e eeuw in Frankrijk werd gespeeld, wordt algemeen beschouwd als de voorloper van het moderne tennis. Jeu de Paume wordt trouwens nog steeds in verschillende varianten gespeeld. In België noemt dit spel ‘kaatsen’ en wordt het in bepaalde streken intensief beoefend. In de middeleeuwen werd met de palm van de hand op een bal geslagen die gevuld was met haren. Het Jeu de Paume was toen vooral populair in adellijke kringen.

Twee varianten van het spel verspreidden zich in het begin van de 15e eeuw over heel Europa. In sommige streken werd het spel zelfs verboden omdat het gewoon op straat gespeeld werd en men voorbijgangers hinderde. De rijken speelden het spel echter in aparte gebouwen die kaatsbanen genoemd werden. Van deze variant is in feite het tennis afgeleid.

De tennisracket

Door de eeuwen heen werden hulpmiddelen gemaakt die konden gebruikt worden bij het spelen. Het evolueerde van een handschoen naar een soort van slaghout, wat uiteindelijk leidde tot het vervaardigen van de eerste tennisracket. Aan het einde van de 15e eeuw gebruikte men schapendarmen voor het maken van snaren. Het woord ‘racket’ zou trouwens afkomstig zijn uit het Nederlands. Het zou afgeleid zijn van ‘re-kets’, een voorwerp om de bal mee terug te kaatsen.

Populaire sporttennister

In het begin van de 17e eeuw was tennis, zoals men de sport toen in Engeland begon te noemen, een van de populairste sporten in Europa. Op het einde van diezelfde eeuw ging het wat bergaf met de tennissport omdat er op de tennisbanen vaak ruzie gemaakt werd om geld waar voor gespeeld werd. In de volgende eeuwen ging het gelukkig weer beter met de populariteit van het tennis, om uiteindelijk een van de meest beoefende sporten ter wereld te worden.